„A muszlimok (és a zsidók is) nagyon erőszakosan vágják le az állatokat. Az állat teljesen magánál van, a kivéreztetés, … ez mind állatkínzás. Több európai országban is be van tiltva a kábítás nélküli vágás. Borzalmas videók keringenek az interneten ezeknek az állatoknak a szenvedéséről.” – olvastam a muszlimokat (és zsidókat) ért vádakat már kis milliószor.

Eid el Adha van még mindig, amikor is a muszlimok állatot vágnak az első nap, hogy azt szétosszák a családjuk, illetve a szegények közt. Az hiszem a lehető legjobb alkalom ez a téma tisztázására. Zekeria Guessous, arab tanár és hitoktatót kérdeztem.

Először is, tisztázzuk szerintem: mitől lesz halal egy hús? Mit tanít az iszlám, hogyan kell levágni egy állatot?

A vágást végző személyhez kötődő feltételek, hogy az illető:

  • józan, ép elméjű
  • muszlim, zsidó, vagy keresztény
  • a vágás közben Allah nevét emítse a muszlim
  • a muszlim ne zarándok legyen

A vágó eszközhöz kapcsolódó feltételek:

  • olyan megélezett vágó illetve szúró eszköz, amely éle által és nem a súlya folytán képes vágást ejteni
  • vágóeszközként nem megengedett fogakat vagy körmöt használni

A helyes helel vágás kivitelezése:

A két nyaki ütőér és a légcső és a nyelőcső határozott és gyors átvágása. A minimum ezek közül három elmetszése.

Kerülendő a gerincvelő elmetszése. Nem megengedett továbbá a nyak megroppantása.

Élnie kell az állatnak a vágás pillanatában. Ez azért fontos, mert például kábításon átesett baromfi gyakran elpusztul az áram hatására. Ez dögnek számít, tehát már nem halal a húsa.

Ajánlott, de nem kötelező az, hogy a vágó személy és az állat vágási helye Mekka felé nézzen.

(Forrás)

Az állatkínzás vádjával kapcsolatban a következőt mondanám még: Smith Rebecca (Vegetarians International Voice for Animals) kutatásai szerint a vágóhídi kábításon átesett állatok többsége visszanyeri az eszméletét a kivérzés során még mielőtt elpusztulna.

Egy másik kutatásban dr. Schulz (Hannoveri Egyetem, Németország) a különböző vágásokat kísérő fájdalmat vizsgálta agyhullámok alapján. Arra a következtetésre jutott, hogy a kábított állatok jelentős fájdalmat élnek át, míg a helel vágott állatoknál nem volt kimutatható fájdalom. Hozzá tette azt is, hogy a nem helel vágott állatok szíve hamarabb megáll és ez a vér izmokban való maradásához vezet.

(Forrás)

A muszlimok mellett a zsidók is kapnak kritikát e téren. Van a halal és a kóser hús között különbség vagy a kettő egy és ugyanaz?

A kóser vágás is Isten nevében történik. Zsidó ember végzi. Szigorúbb követelmények jellemzik.

Meglátásom szerint sok esetben biztonságosabb egy muszlimnak kóser húst fogyasztani min helelt. A kóser húsról ugyanis nem hallottam, hogy hamisítják. A helel hús kontrolja viszont jelenleg messze elmarad a zsidók rituális vágásától.

Tudtommal te rendszeresen segítesz az állatok vágásánál, dolgoztál vágóhídon. Mik a személyes tapasztalataid?

Az iszlám az állatkíméletet írja elő. Ennek ellenére vannak muszlimok, akik nem tartják be. A nem muszlimokat tapasztalataim szerint nem sok empátia fűzi az állatokhoz…

Az itthoni muszlimok hogyan jutnak hozzá a halal húshoz? Vannak kifejezetten muszlim vágó hidak, esetleg muszlimok dolgoznak a vágóhidakon, vagy külföldről importálják a húst?

A helel vágás Magyarországon részben néhány teljesen muszlim kézben lévő vágóhídon, részben helel vágást is végző nem muszlimok által üzemeltetett vágóhidakon folyik.

Az import főleg a feldolgozott termékekre vonatkozik.

Nagyon érzékeny kérdés. Sajnos azt kell mondjam, hogy kevés olyan helel bolt van Magyarországon, ahol nem csak állítják, hanem garantálják a húsok helel minőségét. Átalában olyan helyeken vágnak a muszlimok, ahol nem helel vágás is folyik. Mivel csak egy ember megy vágni, ezért a vágáson kívül nehezen tudja nyomon követni az általa vágott állatok sorsát.

A csirke, marha, borjú mellett én speciel nagyon hiányolom a kacsa, liba, nyúl és egyéb állatokat a repertoárból.

Az utóbbiak kicsi mennyiségben kerülnek fogyasztásra ezért nem mindig éri meg velük foglalkozni.

A nem muszlim olvasók kedvéért kérdezem: mennyire szigorúan tartják be a muszlimok azt, hogy csak halal húst esznek? Ehetnek nem halal húst is?

Nem ehetnek a muszlimok nem helel húst, sokan mégis félvállról kezelik a témát. Sajnos vannak muszlimok, akik helelnek tekintenek mindent, ami nem sertés. Ez nem helyes:

وَلا تَأْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَإِنَّهُ لَفِسْقٌ]

“Ne egyetek abból, ami felett (vágás közben) nem említtetett meg Allah (Isten) neve, bizony az engedetlenség (Allahhal szemben).” (Lábasjószágok szúra, 6: 121)

A muszlim ugyanakkor ehet annak az állatnak a húsából, amiről bebizonyosodott, hogy keresztény vagy zsidó vágott és nem fulladás, vagy áram okozta annak halálát (Korán Az asztal, 5:5) Nagyüzemi vágóhidak termékeiről szinte lehetetlen megállapítani, hogy ki vágta, ezért ez csak a háztáji gazdaságoknál jöhet szóba.

Köszönöm a válaszaidat, Zekeria.