Az idei 92. Ünnepi Könyvhétre, melyre rengeteg jó könyv jelent meg, szeptember 2-a és 5-e között kerül megrendezésre Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.

Bár többségében magyar szerzők könyveit találjuk az újdonságok közt, a kiadók prospektusát átnézve így is sikerült rálelnem néhányra, amik érdekesnek tűnnek muszlim szemmel. Emellett persze rengeteg régebben megjelent könyvet is be lehet szerezni 20-30%-os kedvezménnyel, magyar és külföldi íróktól, magyar és külföldi nyelvű köteteket. Rengeteg gyerekkönyv és külön gyerekszínpad is várja az érdeklődőket!

Szóval, az újdonságok közt a három könyv, amit találtam:

Sári Edina: Halálúton Horvátországba

„A huszonhét éves, muzulmán vallású, angol-testnevelés szakos tanárnő, Dzsamila el Haddad, a díszes rakkai Nemzeti Főkönyvtár olvasótermében ül 2019. október 9-én, és éppen belekezd Anne Frank történetének feldolgozásába, amikor bombatámadás éri a könyvtárat. Az épület ráomlik, de a lány életben marad. Mivel mindenkit elveszít, nincs más lehetősége, mint dönteni a saját sorsáról, arról, hogy merre veszi az irányt.
A veszélyes, embertelen küzdelmekkel kísért úton a helyiek, az embercsempészek vagy éppen a menekülttársak sokszor kihasználják kétségbeesett helyzetét.

Dzsamila a hosszú úton belső utazást is tesz, feltérképezi és megismeri önmaga fizikai, szellemi és lelki határait, megtanul életben maradni. Magányát és a menekülés küzdelmének kínjait egyetlen hűséges útitársa enyhíti: Anne Frank naplója. E könyv sorai válnak számára támasszá és lelki, szellemi erőforrássá a legsivárabb pillanataiban. Vajon talál-e hazát, családot az elveszett helyett Dzsamila, hogy értelmet kapjon az a külső-belső út, amit bejárt, míg Európába érkezett?”

A szerzőről: Sári Edina végzettségét tekintve marketing- és pr-szakember, hivatása szerint író, újságíró. Jelenleg „A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány” kommunikációs vezetője.”

Megmondom őszintén, én szkeptikusan állok minden olyan könyvhöz, aminek az életszagú világába a szerző kívülállóként próbálkozik belemerülni és a cselekmény fókuszát a lelki mélységekre helyezi. „Dzsamila a hosszú úton belső utazást is tesz”- Számomra kérdés, hogyan adhat hiteles beszámolót egy szíriai fiatal muszlim lány belső folyamatairól egy nem muszlim európai. Már a muzulmán szó is idegennek hat számomra, mert bár nem téves kifejezés, mint a mohamedán, a törökök és irániak olykor használják, ma magyarul ezt a kifejezést típikusan újságírók/ nem muszlimok szokták használni a muszlimokra.

Baromi izgalmasan hangzik a leírás azzal is, hogy Anne Frank, a zsidó lány “holokauszt naplóját” is behozza a képbe, sőt, központi szerepet ad neki, de…nos, kiváncsian várom, ebből mit sikerült kerekíteni. Reményeim szerint gyorsan a kezembe fog kerülni ez a könyv.    

Fouad Laroui: A lengyel doki marokkói menyegzője

“A   Goncourt-díjas   szerző   novellái   kávéházi   beszélgetéseket   idéznek:   humoros,  költői  és  fantáziadús  történetek  a  marokkói  társadalomról,  a hazugságról és az abszurdról.”

Novellák is, Marokkó is, marokkói író is – én csak szerethetem ezt a kötetet. A novella műfajt egyébként azért is szeretem, mert ahogy Örkény mondta: „ Előnyük, hogy az ember időt spórol velük; mert nem igényelnek hosszú hetekre-hónapokra terjedő figyelmet. Amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, olvassunk el egy (Egyperces) Novellát.”Ha azt gondolod, neked aztán nincs időd olvasni, lehet, egy novellás kötet kézbevételén kellene gondolkodnod. 

Leïla Slimani: Az ogre kertjében – Adéle története

Az írónő marokkói születésű, tizenhét éves kora óta él Franciaországban. Újságíró és francia diplomata. 

A könyvről: „Adele, a fiatal francia nő a társadalmi elvárásoknak megfelelően férjhez megy, gyereket szül, munkát vállal – pedig csak élni szeretne, és csodálatra vágyik. No meg arra, hogy kielégítsék a szexuális vágyait! Leila Slimani erotikától túlfűtött regénye nem csak egy nimfomániás nő szexuális kalandozásait beszéli el, Az ogre kertjében sokkal inkább a saját testének és vágyainak, valamint a patriarchális normáknak kiszolgáltatott NŐ szenvedéstörténete – mely félelmetes lélektani felismerésekkel jár.”

Slimani már egy ideje fent van a könyvlistámon, de a csillagok állása még azt hiszem jó ideig nem teszi majd lehetővé, hogy olvashassak tőle. Ám amint eljutok oda, azt hiszem, ez lesz az első kötet, amit olvasni fogok tőle (hamár ez az első kötete) – a női lélektan nálam minden mélységében jöhet.

A könyvhét részletes programajánlóját ITT találjátok.

Ti mi alapján emeltek le könyvet a polcról olvasni?